Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Pest megye önálló útra lép

Pest megye önálló útra lép
A kormány évek óta tartó megszorító politikája következtében nehéz helyzetbe került Pest megye Dr. Szűcs Lajos elnök vezetésével mindent elkövet a megye talpon maradásáért és fejlődéséért.
- Pest megye 2009-ben ülte meg alapításának ezeréves ünnepét. Ez az év ugyanakkor fennállása egyik legnehezebb éve volt.

- Ezer év nagyon komoly történelmi hagyományt jelent. Európában vagy bárhol a világon különleges jelentőséggel bír, ha egy ország, egy régió vagy egy város megüli ezeréves fennállásának ünnepét. Ezért mindent megtettünk annak érdekében, hogy méltó módon megemlékezzünk Pest , Veszprém, Zala és Fejér megyék születésnapjáról, és örömmel tapasztaltuk, hogy ezt mind a négy megye, illetve Pest megye 187 települése is egyöntetűen támogatta. Felemelő érzés volt. Olyan, ami erőt adott az előttünk álló feladatokhoz. Sajnos üröm az örömben, hogy a formálódó magyar állam legfontosabb bástyáinak, történelmi jelentőséggel bíró intézményeinek ezeréves megszületésének ünnepével egyedül a kormány nem vállalt közösséget - úgy vélem, ez egyenesen példátlan, más országokban nem fordulhatna elő. Ennek a kormánynak nyilvánvalóan nem érdeke a nemzeti egység. Ünneplés helyett a kormány megpróbálta velünk elhitetni, hogy a katasztrofális helyzet okozója a nemzetközi válság, illetve az ellenzék. Hol ebben a sorrendben, hol fordítva. Attól függően, hogy nagy nyilvánosság vagy zárt kör előtt beszéltek.
Pedig tudjuk, hogy a válság előbb volt itt Magyarországon, mint bárhol máshol a nagyvilágban. A fejlődés már jóval korábban megtorpant. Ehhez képest kénytelenek voltunk végighallgatni, hogy az utolsó parlamenti ülésnapon a távozó kormány minisztere azt merészelte állítani, példátlan hazugsággal, hogy a megyék a fő felelősei az államadósság növekedésének. Álljunk csak meg egy pillanatra! Végeztünk egy számítást, 13 milliárddal kapott kevesebbet a megye az elmúlt 3 évben a korábbinál.

A milleneiumot ünneplő megyék

Kötvénykibocsátásunk jóval alatta marad ennek az összegnek, hétmilliárd forint, és ami a legfontosabb, ezt az összeget fejlesztésekre fordítottuk és nem fenntartásra, működésre. Ugyanis felismertük, hogy a válság és a kormány intézkedései ellenére komoly mértékű, de előremutató átalakításra van szükség. Erőfeszítéseink eredményeképpen Pest megye intézményeiről tényleg elmondható, hogy jól és gazdaságosan működnek. Állami szinten a magyar válságkezelés egyértelműen tévúton van. A fiskális szempontok öncélú érvényesítését tapasztaljuk a kormányzat részéről, amely csak és kizárólag az adóemelésben látja a megoldás lehetőségét, mely véleményem szerint csak a bevételek rövid távú növekedését eredményezi. Külföldi testvérmegyéinkben járva kivétel nélkül azt tapasztaljuk, hogy igyekeznek minden beruházást előbbre hozni, a hazai vállalkozókat helyzetbe hozni, a munkahelyeket megőrizni. Mi is erre az útra léptünk.

- Mennyire volt zökkenőmentes az idei költségvetés elfogadása?

- A balliberális oldal képviselői támadni nem mertek és nem is tudtak. A szocialisták és szabad demokraták tartózkodtak a szavazáson. A saját kormányuk által benyújtott, a megyét ellehetetlenítő, mozgásterét a végletekig leszűkítő, megalapozatlan központi költségvetésre mondtak tartózkodó nemet. A szocialisták nem tudnak mit mondani, amikor azok, akik a középosztályhoz tartoztak, most napi megélhetési gondokkal szembesülnek.

Dr. Szűcs Lajos a Pest Megyei Közgyűlés ülésén

Nemcsak azok, akik elvesztették a munkahelyüket. A rettenetes az, hogy most már, azok sem tudnak tisztességes megélhetést biztosítani a családjuknak akiknek munkahelye van.

- Mit lehet ilyenkor tenni?

- A ciklus elején, 2007-ben 15 intézményt vettünk át megyei fenntartásba a helyi önkormányzatoktól, amelyek képtelenek lettek volna tovább működtetni őket, mert az állam gyakorlatilag alig járul hozzá az intézményfenntartás költségeihez.
Az évről évre növekvő terhek fedezetét a megye költségvetése jelenleg biztosítja. A finanszírozási szerkezet alapvető átalakítását célzó koncepciókat és konkrét terveket kidolgoztuk. Ezek bevezethetősége értelemszerűen attól is függ, hogy a Fidesz rendelkezik-e a felhatalmazással, a megfelelő parlamenti többséggel.

- Budapestről manapság mindenkinek a BKV-botrány, vagy a szocialista vezetésű kerületek ingatlanpanamái jutnak eszébe, esetleg a négyes metró. Pest megye és a főváros jelenleg egy régiót alkot. Hogyan osztoznak az uniós forrásokon?

- Pest megye az aránytalanságok miatt egyhangú szavazással, tehát a szocialista képviselők támogatásával - ennyire talán lehetnek ők is lokálpatrióták - jóváhagyta a régiós leválási törekvést. Az igazság mindig kiderül. Végeztünk egy számítást arra, hogy az uniós források mekkora hányadát köti le Budapest. Hangsúlyozom, a megye rovására. A főváros az uniós pénzek 80 százalékát viszi el úgy, hogy a megyében egymillió-háromszázezer, a fővárosban egymillió-hétszázezer ember él. A lakosság számának különbsége az uniós pénzeknél ekkora differenciát semmiképp nem indokol. Ez politikai döntés volt.
Ezért Pest megye évek óta arra törekszik, hogy önálló régióvá váljon, mint Brüsszel, Bécs vagy Berlin esetében is pontosan ez a helyzet. Számításaink szerint ezzel a lépéssel évente negyvenmilliárd forinttal lehetne többet fordítani Pest megye fejlesztési és beruházási céljaira.

Pest megye

- Az mire elég?

- Csak egy példa: Tíz-tizenötmilliárd forintból Pest megye összes útját le lehetne aszfaltozni. Vagy: ebből az összegből egy év alatt elvégezhetnénk az összes szükséges óvodai és iskolai fejlesztést, illetve valamennyi településközpont rehabilitációját, és még munkahelyteremtésre is futna.
Tény, hogy mindezek ellenére, az Európában példátlanul aránytalan módon kedvezményezett pozíciója ellenére a fővárost jelenleg csak gondok és problémák övezik.
Ráadásul Demszky Gábor az elmúlt három évben egyszer sem vette a fáradságot, hogy találkozzon a megye vezetésével, habár itt van az irodája a megyeháza mellett.

A felújított dunakeszi Játszóház óvoda

A felújított dunakeszi Játszóház óvoda
- És Tarlós Istvánnal, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével?

- Rendszeres a kapcsolattartás. Szakpolitikai kérdésekben is szoros az együttműködésünk. Például, amikor meg akarták emelni a Budapesten kívül élő Pest megyei emberek számára a HÉV-bérletek árát.

- Melyek a legfontosabb változtatnivalók a megyeháza és a városháza kapcsolatrendszerében?

- Mindenekelőtt a közlekedés. Képtelenség, hogy a főváros belül próbálja megoldani a közlekedési helyzetet, de a Budapest határtáblától már nem érdekli senki és semmi. Miközben mindannyian tudjuk, hogy az elővárosi és fővárosi közlekedés összehangolásával megoldható lenne a belváros tehermentesítése. A HÉV, a Volán és a MÁV sok helyen párhuzamosan működik, de egyik sem végez a másiknál sem jobb, sem olcsóbb szolgáltatást, csak egymás elől szipkázzák el az utasokat. A Volán, a HÉV és a vasút vonalait összehangoló koncepciót kell továbbfejleszteni. Vagy a budapesti körvasút fejlesztése lényegesen kevesebb pénzből megvalósítható lenne, mint a négyes metró. Utóbbi elrettentő példája annak, hogy valamit hogyan nem szabad csinálni.

A Pest Megyei Önkormányzat épülete

A Pest Megyei Önkormányzat épülete

 

- Építsék meg, vagy hagyják inkább abba?

- Évek óta folyik a beruházás, mindenképpen be kell fejezni. Az viszont nem kérdés, hogy a gigantikusra duzzadt költségeket szó nélkül nem nyeljük le. Az új parlamenti többség és az új városvezetés biztosan újravizsgálja majd a költségvetési számokat és megtalálja majd a projekt helyes arányait. Egyértelműen új szemléletet kell bevezetni, amely garantálja és erős kézzel biztosítja, hogy a beruházás hatékonyan és gyorsan megvalósuljon. Jelenleg túl sokan élnek jól a metróépítésre szánt közpénzből. Miközben a metróépítés által érintett felszíni közlekedésre vonatkozó fejlesztések összehangolásával senki nem foglalkozik megfelelő módon. Ezen is változtatni szükséges.

- Ön nem csupán Pest megye közgyűlésének elnöke, hanem a Fidesz képviselőjelöltje is.

- Most már negyedik alkalommal indulok mandátumért a dabasi választókerületben. Az ellenfeleimtől eltérően én a térségben lakom, és nem ejtőernyősként próbálok bekerülni a választókerületbe. Nem most tanulom, hogy a választókerületet alkotó tizenöt település hol fekszik és mik a legégetőbb gondjaik, szocialista ellenlábasommal ellentétben. A Jobbik is folyamatosan globális, országos jelentőségű kérdésekről beszél, amit én megértek, csak nem ebben látom a választókerület képviseletének feladatát és lényegét. Mert a képviselőnek első számú kötelessége az itt élő emberekkel foglalkozni, az ő életüket segíteni mindennap. Több olyan beruházás is volt az elmúlt három évben, amelyekben sikeresen használtuk fel az európai uniós forrásokat.
Óvodákat, iskolákat építettünk Dabason, Újlengyelben, Örkényben, Pusztavacson, Hernádon, Ócsán, Nyáregyházán. Pilisen elindult a vasútfejlesztés és egészségház létesült. Ezt a kötelességünket nem lehet úgy ellátni, hogy kizárólag fórumokon állunk elő hangzatos programokkal. Folyamatosan találkozni kell a nyugdíjasokkal, a vállalkozókkal, az emberekkel. Hogy megbeszéljük a teendőket. Nem véletlen, hogy a kampányunk is erre épült.

- A Jobbik rendpártiságot hirdet, csendőrséget akar létrehozni. Ön szerint hogyan lehet visszaadni az emberek hitét, hogy létezik közbiztonság?

- A minap volt csak egy éve a tatárszentgyörgyi mészárlásnak. Az évfordulón néhány jogvédő ismét fontosnak tartotta, hogy egy sajtótájékoztatón a többségi társadalmat kárhoztassa. Az áldozatul esett család házát pedig a napokban akarják elárverezni. Kezdeményezni fogom, hogy Iványi Gábor, Horváth Aladár és a többi, sajtótájékoztatón megszólaló jogvédő adakozzon az árverés elkerülése érdekében. Mert beszélni itt már nem elég. A közbiztonság kapcsán pedig világos, tiszta helyzetet kell teremteni. A bűncselekmény alól nincs felmentés, és nincs megélhetési bűnözés sem. A közrend megóvása pedig nem pótcselekvéssel, új és új szervezetek létrehozásával érhető el, hanem a rendőrség állományának megerősítésével.

(Forrás: Magyar demokrata)

Dr. Szűcs Lajos hírportál

-ba-

Programajánló

«
18. 2024. October
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Sep.
30.
Oct.
1.
Oct.
2.
Oct.
3.
Oct.
4.
Oct.
5.
Oct.
6.
Oct.
7.
Oct.
8.
Oct.
9.
Oct.
10.
Oct.
11.
Oct.
12.
Oct.
13.
Oct.
14.
Oct.
15.
Oct.
16.
Oct.
17.
Oct.
18.
Oct.
19.
Oct.
20.
Oct.
21.
Oct.
22.
Oct.
23.
Oct.
24.
Oct.
25.
Oct.
26.
Oct.
27.
Oct.
28.
Oct.
29.
Oct.
30.
Oct.
31.
Nov.
01.
Nov.
02.
Nov.
03.

Képgaléria

Címkefelhő

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu